Wednesday, October 29, 2008

Kegembiraan...

DATABASE telah berlalu pergi dengan cemerlang..

xsesia aku, man, n yaya bertungkus lumus menyiapkan asgmnt kedua terGRAND kitaorg..huhu..

aku rasa aku da tersalah ambik kos ar..aku patot ambik IS221.. lebih serasi ng aku.. hehe.. tp nk wat cmne da rezeki dpt jd budak library bukan system.. muka aku muka library kot??hahaha

berbalik kepada DATABASE td.. aku n rakan2 mngambil masa dlm 2mgu rasanya klo xsalah aku la nk siap kan TERIMA KASIH kat korg sebab bersama2 membantu menghasilkan MAHA KARYA kite.. huhu.. BUDAK 221 pon xleh wat cmtu terutama NAIM..

DATABASE kitaorg ttg penjualan kereta terpakai.. simple jer system dia.. xreti lak nk wat cgih2 siap ada fungsi pembayaran.. itu di lain kali klo aku nk wat.. database kitaorg bertajuk VEHiCLE CiTY.. hasil cetusan idea kitorang.. first tajuk VEHICLE FOR ALL.. pastu.. CITY CAR... tp yaya tulis SI TIKAR.. huhu.. pening :p

sebulat suara memilih VEHiCLE CiTY sebagai tajok utama.. huhu..

aku tnjuk dia punyer splash screen jer..

hehe,, itu jer ar.. yang lain2 CONFIDENTIAL.. wahaha...

aku ng man tido pukul 5 pg semalam untuk wat finalize kot2 ada yang tersangkut ker.. t alhamdullilah.. nothing yang membahayakan markah kitaorg.. :-) yaya lak aku xtau tido pukul brapa utk menyiapkan documentation (btul ker aku eja??) ... kitaorg same2 menyiapkan benda ni.. tp aku mmg seronok ar wat2 benda berkaitan cmni.. sesuatu yang kita boleh create..

disebabkan aku tido lewat semalam.. pg ni biler bgun kepala agak sakit.. pergh.. nk tumbang rasanye... bgun2 terus miscall man n yaya sroh bgun.. upernye diaorg bgun lagi awal dr aku.. :p sory.. kepenatan..

dlm pukul 11 pg td kitaorg berjumpa kat depan pejabatkolej untuk compile semua document.. sebab encik HUSAIN nk dlm cd jer.. xya print.. aku rasa semua pensyarah patut wat cmtu.. anta dlm cd jer.. kan senang.. jimat kos...

aku rasa la kan.. group aku jer anta dlm dua format.. format word iaitu DOC.. n format PDF.. hehe... caro x?? pastu aku rasa group aku jer anta 3 FILE DATABASE.. hehe...

format access tahun 2000, 2003 n latest nye.. 2007.. pastu dlm setiap folder tu ada 2 type file access.. satu yang boleh diubah.. satu lagi yang sedia dipasarkan.. chewahhh... gurau jer..

tp group kitaorg punye database sebenarnye bermasalah skit.. aku igt wat dlm Microsoft Access 2007 leh ah pakai kat Microsoft Access 2003 atau XP.. upernye berlaku sedikit kerosakan.. wlupon da disimpan dlm format lama..

kitaorg risau benda tu je masa nk present sebab kena guna laptop dia.. p setelah kami menyatakan masalah kami dia pon bersetuju swoh present guna laptop aku... kitaorg present pas group Hatta..

memula encik swoh kitaorg wat semula untuk tukar format.. tp dia ckp biar dia check dulu cmne progress kitaorg punye database.. kitaorg present cm xpresent pon sebab wat dlm bilik dia.. citer sikit sebyk sal database tu.. pastu dia pon explore ar.. wlupon SWITCHBOARD kitaorg paling SIMPLE.. mmg simple... hitam putih jer.. sebab aku gagal untuk mendekorasinyer.. sory kekawan.. kelemahan aku..

perasaan berdebar2 tu ada disetiap diri kitaorg..

melihat jari2nye mengelongsor di touch pad laptop aku..

jari mengklik2..

mata bulatnyer memerhati dgn penuh tekun screen laptop aku..

man seperti gelisah termasuk yaya..

perghh.. mmg ngeri.. keadaan agak senyap ketika itu..

hanya peluh dingin yang kuar..

disapa bayu aircond biliknyer..

dan dia pon berkata2..

"sy agak terkejut dgn aper kamu(kitaorg ar tu) buat.

agak menarik bg sy.. sy nk tgk relationship kamu.. dimana..."

aku pon berkata.."encik tgk kat sini..(present dlm bahasa pasar jer tau).. sy da sediakan 2 type access.. satu ni mmg khas utk encik tgk bahagian belakang database kitaorg"

"ow.."

"sy nk create query baru cmne ea(maklumlah encik ni xfamiliar lg ng access07)"

dia tgh memilih table utk dibuat query..

AKHIRNYA.. semua running ng jayanye.. huhu

bangga siot kitaorg kena puji..

daripada hasratnye yang sroh kitaorg buat semula untk tukar format.. dia batalkan.. huhu...

happy gile kitaorg..

dia ckp kitaorg buat mcm kitaorg mmg berpengalaman dlm hal ni.. bebudak ni ckp la aku da pengalaman.. tp aku ckp sikit jer.. mmg sikit pon..

dgn bantuan korg aku dpt wat yang pelik2.. hehe...

seronok maa..

borak2 jup ng dia... dia tya pape yang patut sal kitaorg belajar.. so far ok la

ermm.. sekarang terserah ar kat dia nk bg markah cmne.. kitaorg da buat sehabis baik..

akhir kata.. THANKZ KEPADA YANG TERLIBAT... dan MAAF dipinta jika ada terkasar bahasa atau cara penerangan yang agak berserabut.. maklumlah.. aku dilahirkan bukan untuk menjadi GURU.. :p

*perhatian... QUERY GROUP AKU XSALAH YE... WALAUPUN PELIK...

**misi seterusnya.. RESEARCH n AI.. arghh.. aku tension btol ng 2 subjek ni.. nape la kena wat...adoiyai

3 comments:

Anonymous said...

adakah anda ingat dengan menyiapkan final project menjamin anda dr x repeat database???

ingat......

final exam mahadewa susah....

berhati2 la....n selamat beramal

-pesanan dr bdk2 is221 batch jan 2007

nurul said...

ni yg senang hati ari tu ye..hehe.. cpat2 siapkan yg lg 2 tu..

YaYa said...

Yupz.. TAHNIAH to Our Group.. This is 2nd Assignment kite yg cemerlang. Thankz tuk Nizam ngan Man coz wat Database yg sangat hebat... Thankz tuk korang coz byk bg tunujuk ajar n tolong dlm menyiapkan assignment ni... I proud to be one of thiz group assignment... InsyaALLAH Next Sem , "Library Planning" can be 3rd assignmnt kie yg cemerlang....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails